Hva er hydrolat? 5 tips for en bedre skjønnhetsrutine

Hva er hydrolat? 5 tips for en bedre skjønnhetsrutine

Hydrolater, ofte kjent som blomster- eller urtevann, er langt mer enn bare et biprodukt fra produksjonen av essensielle oljer. Disse duftende væskene, rike på vannløselige plantestoffer, spiller en unik og verdifull rolle i både aromaterapi og kosmetikk. I denne artikkelen utforsker vi hydrolatets mangfoldige egenskaper og anvendelser, og belyser hvorfor det fortjener en fremtredende plass i våre daglige rutiner.

Hva er hydrolat?

Hydrolater, eller blomster-/urtevann, har lenge blitt behandlet som et «biprodukt» i produksjonen av eteriske oljer.

De inneholder vannløselige stoffer fra plantemateriale som er destillert. Det er ikke en eterisk olje fordi den ikke er vannløselig. Likevel inneholder hver liter hydrolat visstnok 0,05-0,2 milliliter eterisk olje. Det er derfor forhåndsdestillert vann som inneholder essensmolekyler som er løselige i vann.

Histori

Hydrolater er av stor betydning i aromaterapi og kosmetisk behandling. Det eldste hydrolatet som er brukt er trolig rosevann (eller roseavkok), som allerede ble brukt av de gamle romerne og egypterne, inkludert dronning Cleopatra :).

Ordet hydrolat er fra fransk og kombinerer ordet «hydro» – vann og «late» (på fransk «lait») – melk (dette er fordi mange hydrolater har en litt melkeaktig uklar farge umiddelbart etter destillasjon). Hydrolater oppnås for det meste ved damp- eller vanndestillasjon fra urter, blomster og treaktige planter.

Produksjon

Friske urter eller blomster legges i destillasjonsapparatet sammen med vann, som varmes opp til kokepunktet. Takket være virkningen av varme i plantematerialet, sprekker de essensielle sekkene eller kjertlene og de frigjorte essensielle oljene stiger opp med dampen. Etter avkjøling blir det flytende igjen og hydrolatet strømmer inn i den forberedte beholderen og et tynt lag med eterisk olje flyter på overflaten.

Siden eteriske oljer er blandinger av mange biokjemiske stoffer, er noen av dem løselige i vann og blandes derfor med det. Det resulterende hydrolatet er i hovedsak destillert vann med en blanding av aromatiske stoffer. Hydrolater er derfor veldig rene og i prinsippet holdbare. Etter åpning kan de imidlertid bli forurenset fra det ytre miljøet, så de må lagres i kjøleskapet eller konsumeres så snart som mulig.

Bruke hydrolater

Hydrolater brukes i aromaterapi der eteriske oljer ikke kan brukes fordi de er for konsentrerte. Eller egenskapene til vannløselige stoffer er mer egnet for oss.

De er derfor ideelle for små barn, gravid, eldre eller dyr, da de er veldig skånsomme. De kan også brukes internt uten mye bekymring. Men ikke overdriv med dem heller.

Jeg skrevet en artikel om Eteriske oljer under gravid – hvor kan du lese mer.

eteriske oljer under gravid
Eteriske oljer under graviditet – 12 oljer som vil lindre deg

Hydrolat i kosmetisk rutine

I kosmetikk brukes hydrolater hovedsakelig til å tone og hydrere huden, eller som en forfriskende sommerkroppsspray. Jeg anbefaler å spraye hydrolaten på huden umiddelbart etter at du har våknet og gjenta det i løpet av dagen. De er også en ideell del av tofasekremer eller rensemelker, avhengig av hudtype. Det er lurt å påføre hydrolaten på huden før oljen brukes, huden blir da hydrert og absorberer oljen bedre.

Typer av hydrolater

Rose

Det finnes flere typer roser – Damaskus og bulgarske roser er mest tilgjengelig. De er ikke forskjellige i egenskapene deres, men det er subtile forskjeller i dufter. Rosevann er alltid det første jeg strekker meg etter når jeg har kunder som trenger å rebalansere huden sin. Rose er helbredende, egnet for alle hudtyper (inkludert sensitiv hud). Den er spesielt egnet for tørr, dehydrert og moden hud.

Lavendel

Den har en nydelig honningduft og pH er nærmest huden. Dette er også grunnen til at den, i motsetning til eterisk lavendelolje, hovedsakelig egner seg for tørrere hud.

Den er helbredende, lett antibakteriell, egnet for tørr og betent hud, som den beroliger. Det er også en flott førstehjelp etter soling, brannsår eller insektbitt.

Kamille

Den har en honningduft som ligner lavendel. Det er veldig helbredende og har rensende effekter. Roer ned psyken. Passer for betent hud. Ved langvarig bruk kan den tørke ut, så vi anbefaler å kombinere den med rosevann eller lavendel.

Kamille har regenererende og anti-inflammatoriske egenskaper. Den egner seg også for babyer. Den er ideell til øyeprodukter og tannkrem. Det er også mulig å bruke det direkte i øynene, for eksempel hvis vi lider av allergi og øynene våre hovner opp og vann.

Mynte

Det er vakkert avkjølende, helbredende, litt bedøvende. Derfor passer den som aftershave for menn og kvinner, som sommerdeospray og munnvann. Jeg anbefaler den for fet og kombinert hud. Hvis det er for pepper for deg, er det bare å blande det med rose eller lavendel.

Den har stimulerende, kjølende, aktiverende effekter, strammer opp porene og lysner opp huden. Jeg bruker den gjerne i sommerkosmetikk, for å friske opp pusten og i tannkrem. Vi bruker den i insektsprayer og aftersunkrem.

Hamamelis

Den er laget av blomstene hamamelis virgil, den har en behagelig teduft. Den inneholder naturlig en liten mengde alkohol og er antibakteriell, så den egner seg til å rengjøre fet og akneutsatt hud. Men etter behandling anbefaler jeg å vaske med vann (det kan være tørking). Den har snerpende effekter, så den er flott etter barbering og som deodorant. Ideelt sett fortynne jeg den med destillert vann eller andre hydrolater.

Konklusjon

Som vi har sett, er hydrolater en skjult skatt i verden av naturlige produkter, rik på både historie og potensiale. Deres allsidighet i aromaterapi, hudpleie og til og med i matlaging understreker deres unike egenskaper. Ved å kombinere det beste fra planteriket med moderne vitenskapelige metoder, tilbyr hydrolater en bærekraftig og effektiv løsning for mange av dagens velværebehov. Gjennom økt forståelse og anvendelse kan vi forvente at hydrolater vil fortsette å berike våre liv på mange måter, og fremheve naturens enkle, men kraftfulle gaver.

Denne teksten er en direkte oversettelse av originalartikkelen: Magiske blomstervann og deres bruk og Litt om hydrolater.

FAQ

Hva er hydrolat?

Hydrolat er et vannbasert biprodukt fra destillasjonen av essensielle oljer, rikt på vannløselige plantekomponenter.

Hvordan produseres hydrolat?

Hydrolat produseres gjennom en dampdestillasjonsprosess, hvor plantematerialer blir kokt og dampen kondenseres til hydrolat.

Hvilke hovedbruk er det for hydrolat?

Hydrolat brukes i aromaterapi, hudpleie, hårpleie, og til og med i matlaging, på grunn av dets terapeutiske egenskaper.

Hva er fordelene med hydrolat sammenlignet med essensielle oljer?

Hydrolat er mildere enn essensielle oljer, noe som gjør dem egnet for sensitiv hud og daglig bruk.

Kan hydrolat brukes av alle?

Ja, hydrolat er generelt trygt for de fleste mennesker, inkludert barn og de med sensitiv hud, men det er alltid best å gjøre en lappetest først.

Hvordan oppbevarer jeg hydrolat?

Hydrolat bør oppbevares på et kjølig, mørkt sted, helst i kjøleskapet, for å bevare dets friskhet og terapeutiske egenskaper.

Hei! Jeg heter Markéta og jeg bor i Norge fire år. Jeg elsker alt urter og naturlig kosmetikk. Jeg lage min selv kosmetikk fra 2017. Kvalitet miljøvennlig kosmetikk erdet beste hva du kan ta til huden din. Derfor jeg komme med Nornatura - naturlig 100% non toxic kosmetikk hva passere beste på alle hudtyppe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.