7 + 5 bruk av aromaterapi

7 + 5 bruk av aromaterapi

Dette er en reise inn i naturens essens, hvor vi utforsker de utrolige fordelene av eteriske oljer. Aromaterapi er mer enn bare behagelige dufter; det er en kunst og vitenskap som har sine røtter i gamle sivilisasjoner. Fra det gamle Egypt til dagens moderne samfunn, har dette spilt en viktig rolle i å fremme helse og velvære. I denne artikkelen vil vi dykke dypere inn i hvordan disse kraftige oljene kan påvirke både kropp og sinn, og utforske de ulike måtene de kan brukes på for å forbedre din livskvalitet. Bli med på denne oppdagelsesreisen og lær hvordan du kan integrere aromaterapi i din daglige rutine for et mer balansert og tilfredsstillende liv.

Hva er aromaterapi

Dette er, enkelt sagt, terapi med duften av eteriske oljer fra planter. Den har et veldig bredt spekter av bruksområder, som jeg beskriver i detalj i kapittelet nedenfor. Aromaterapi bruker de helbredende effektene av naturlige essensielle oljer så vel som den psykosomatiske effekten av dufter. Uansett om du er i kontakt med naturlige eller kunstige dufter, har de en effekt på deg. Noen følsomme personer føler dette mer intenst, spesielt med syntetiske dufter.

Histori

Tenk deg å gå tilbake tusenvis av år. Dette er ikke en moderne oppfinnelse. Nei, den har røtter som strekker seg tilbake til gamle sivilisasjoner som Egypt, Kina og India. I gamle Egypt, for eksempel, ble eteriske oljer brukt i balsameringsprosessen og religiøse seremonier. Disse oljene var så verdifulle at de ofte ble ansett som mer verdifulle enn gull.

I Kina og India, for eksempel, ble aromatiske planter brukt i tradisjonell medisin. Kineserne brukte dem i deres urtemedisin, og i India var de en integrert del av ayurvedisk medisin. Det handler ikke bare om duft, men om balansen mellom kropp og sinn.

Hopp frem til middelalderen og renessansen i Europa, og du finner at aromaterapi tok en annen vending. Her ble eteriske oljer populære for deres antiseptiske egenskaper, spesielt under utbrudd av pesten. Folk begynte å innse at disse oljene kunne gjøre mer enn å bare lukte godt; de kunne faktisk redde liv.

I det 20. århundre, takket være den franske kjemikeren og parfymøren René-Maurice Gattefossé, fikk aromaterapi et vitenskapelig grunnlag. Etter en labulykke fant han ut at lavendelolje helbredet hans brente hånd raskt og med minimal arrdannelse. Dette førte til mer forskning og en gjenoppdagelse av aromaterapiens terapeutiske fordeler.

eterisk olje
5 Måter å Bruke Eterisk Olje for Bedre Helse og Velvære

Aromaterapi rettsmidler

La oss nedenfor se hvilke midler som kan brukes til aromaterapi?

Eteriske oljer

Jeg har skrevet om dem allerede i artikkelen 5 Måter å Bruke Eterisk Olje for Bedre Helse og Velvære. Nå, bare kort – eteriske oljer er konsentrater fra ulike planter som har aromaterapeutiske effekter på helsen, sinnet og søvnen vår. Det er ikke tilrådelig å bruke dem ufortynnet, eller å slippe dem alene ned i vann – de blander seg ikke i vann og danner fettete øyne på overflaten som kan brenne huden din. Den mest vanlige bruken er i aromalamper eller diffusorer.

Hydrolater

Du kan lese om dem i artikkelen Hva er hydrolat? 5 tips for en bedre skjønnhetsrutine. De er mye skånsommere og mer egnet også under graviditet eller for barn under tre år. I tillegg til aromaterapi kan de også brukes i kosmetikk, for å fukte, tone og forfriske huden, eller på kjøkkenet.

hva er hydrolat
Hva er hydrolat? 5 tips for en bedre skjønnhetsrutine

Aromaterapimetoder

Det finnes mange metoder for aromaterapi. Du trenger ikke å prøve dem alle. Kort sagt, velg en og hvis det passer deg, gå for det. La oss bryte dem ned steg for steg.

Innånding med en aromalampe

En aromalampe er et krus med et vindu inni. Et telys settes inn i vinduet, eterisk olje eller blandingen drypper ned i den øvre bollen. Når du velger, vær oppmerksom på riktig høyde på bollen fra bunnen. Jo høyere bollen er, desto sunnere vil oljen fordampe og den vil ikke brenne. Det er heller ikke lurt å droppe selve oljen i bollen – det er mye mer effektivt om du putter litt vann i bollen, eller enda bedre, voks. Du kan for eksempel bruke resten av et ubrent lys. Hvis du ønsker en virkelig non toxic prosess, bruk soyavoks, ikke parafin.

Diffusorer

Akkurat som en aromalampe, slipper en diffuser ut dufter i luften. Den bruker imidlertid ikke varme for å gjøre dette, men sprer molekyler av eteriske oljer blandet med vann ut i luften. Det finnes flere typer diffusorer, og en veiledning for valg av dem vil være en egen artikkel. Vurder imidlertid alltid størrelsen på rommet der diffusoren skal plasseres. Samtidig, når du drypper oljen, er det bedre å alltid tilsette færre dråper – lukten vil fortsatt være veldig sterk og hvis du overdriver, kan det i beste fall gi deg hodepine. Husk at eteriske oljer er svært konsentrert og bør håndteres med forsiktighet.

Innåndingsstikker

Det er en slik reisepakke. Uansett hvor du trenger å bruke aromaterapi, kan du lukte på inhalasjonspinnen tilsatt den valgte eteriske oljen. Du kan kjøpe dem som allerede inneholder olje, eller tomme, som du kan dryppe hvilken som helst olje du trenger.

Massasjeolje

Det er en svært hyggelig form for aromaterapi. Du kan enten kjøpe ferdig massasjeolje, eller lage den veldig lett hjemme. Alt du trenger er hvilken som helst vegetabilsk olje (men mandel- eller drueolje er best – disse er de beste for massasje) og noen dråper eterisk olje av høy kvalitet eller en blanding av dem. Jeg anbefaler å tilsette maksimalt tjue dråper eterisk olje per 100 ml olje, maksimalt ti for barn, gravide og sensitive personer.

Du kan deretter bruke oljen til å massere hele kroppen, inkludert ansiktet.

Naturlig kosmetikk

I de fleste tilfeller tilsettes ingen ekstra eteriske oljer til naturlig kosmetikk. Duften er helt naturlig og kommer fra komplekse naturlige ingredienser. Dette er mest kjent for naturlige oljer, som i sin natur inneholder en liten mengde eteriske oljer. Det er imidlertid en naturlig del av produktet.

Naturkosmetikk er vanligvis svært komplekse i sine effekter, og aromaterapieffekten er en del av det. For eksempel tranebærolje er flott for ekstremt sensitiv hud. Duften av tranebærolje bidrar også til å redusere følsomhet og rødhet. Det er derfor 100% naturlige produkter er så gode og effektive.

Aromaterapibad

Varmt vann forsterker virkningen av essensielle oljer, som absorberes raskere av kroppen. Spar derfor virkelig med oljer her. Du kan bruke aromaterapi i form av badesalt som tilsettes eteriske oljer, badeoljer, eller ved å dryppe selve de eteriske oljene ned i badekaret. Imidlertid, på det siste punktet, ikke glem sikkerheten og bruk aldri essensielle oljer ufortynnet. Slipp alltid den eteriske oljen først i en bærerolje, for eksempel mandelolje, og tilsett den deretter i badekaret.

Innvendig bruk

Dette er et svært kontroversielt tema. Det er folk som rolig vil anbefale deg dette skjemaet. Jeg er ikke en av dem. Det er stor risiko for at du skader deg selv og brenner slimhinnen eller til og med organer fra innsiden ved å bruke oljen uforsiktig. Derfor, hvis du bestemmer deg for å bruke den internt, må du aldri gjøre det uten profesjonell tilsyn.

Hvor aromaterapi kan hjelpe deg

Aromaterapi er fantastisk på mange områder av livet ditt. La oss bryte dem ned sammen nå.

Psykisk helse

Dette brukes oftest i dette området. Dufter har en enorm effekt på psyken vår. Det er bevist at selv barn inne i mors mage oppfatter lukt og lukt fra omgivelsene og hjelper barnet med å skape positive eller negative assosiasjoner. Vi overfører til og med informasjonen om lukten er god eller dårlig genetisk. Innen psykisk helse er aromaterapi derfor et av de mest effektive hjelpemidlene.

Sykdom og forkjølelse

Et annet område hvor aromaterapi hjelper mye er fysisk helse. Noen dufter har kraften til å behandle virus- og bakteriesykdommer, akselerere sårheling og støtte immunitet.

Sove

Ved hjelp av aromaterapi kan du forbedre søvnkvaliteten betraktelig. Hvis forholdene for søvnen din ikke er ideelle, vil det ikke hjelpe deg av seg selv. Det er som å ta magemedisin, men ikke tilpasse kostholdet etter det. Hvis du imidlertid følger reglene for sunn søvn og fortsatt har problemer med å sove, kan aromaterapi være veien å gå. Det kan hjelpe deg både med søvnløshet og ulike søvnforstyrrelser – for eksempel søvngjengeri.

Forberedelse til fødsel

Vær veldig forsiktig med aromaterapi under graviditet. Men hvis du strekker deg etter de riktige midlene, kan det hjelpe deg mye. Det vil hjelpe deg å bli kvitt frykten for fødsel, angst under graviditeten, hjelpe deg med å slappe av under fødselen, forhindre brudd på mellomgulvet, eller senere fremskynde helbredelsen, eller støtte innpakningen av livmoren. For sikker bruk og valg av passende oljer anbefaler jeg imidlertid at du alltid konsulterer din tilstand med en spesialist.

Rengjøring og desinfeksjon av husholdninger

Det siste området er å ta vare på husholdningen din. Eteriske oljer har ofte sterke desinfiserende effekter, og det er derfor de er perfekte for husholdningsrengjøring. Du kan bruke den til rengjøring av overflater, sanitærutstyr, i tørketrommelen (hvis du bruker ullkuler til å myke opp tøyet), til vask av vinduer eller på kjøkkenet. Håndter som alltid oljer med forsiktighet og følg regelen om at mindre er mer.

Konklusjon

Som vi har sett, er dette en dyptgående praksis med mange lag. Fra å lindre stress og forbedre søvnkvaliteten, til å styrke følelsesmessig velvære, byr eteriske oljer på en naturlig vei til en sunnere livsstil. Ved å integrere aromaterapi i vårt daglige liv kan vi utnytte naturens gaver for å fremme både fysisk og mental helse. Husk at hver dråpe av disse oljene bærer med seg århundrer av visdom og healing. Så, hvorfor ikke gi det en sjanse og se hva aromaterapi kan gjøre for deg?

FAQ

Hvordan virker aromaterapi?

Aromaterapi virker ved å stimulere luktesansen og påvirke limbiske systemet i hjernen, noe som kan påvirke humør og følelser.

Er aromaterapi vitenskapelig bevist?

Det er forskning som støtter visse fordeler av aromaterapi, men mer studier er nødvendig for å forstå dens fulle effekt.

Kan aromaterapi hjelpe med stress?

Ja, mange finner at aromaterapi kan bidra til reduksjon av stress og angst.

Er aromaterapi trygt for alle?

Mens aromaterapi generelt anses som trygt, bør personer med visse helseforhold eller gravide konsultere en lege før bruk.

Hei! Jeg heter Markéta og jeg bor i Norge fire år. Jeg elsker alt urter og naturlig kosmetikk. Jeg lage min selv kosmetikk fra 2017. Kvalitet miljøvennlig kosmetikk erdet beste hva du kan ta til huden din. Derfor jeg komme med Nornatura - naturlig 100% non toxic kosmetikk hva passere beste på alle hudtyppe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.